Construcţia bisericii vechi din satul Bodeşti cu patronul "Buna vestire" a început în anul 1777, anul domniilor fanariote în Mildova şi s-a terminat în anul 1793.Constructia care avea temelia din piatra si restul din lemn, a fost sfintita in anul 1793. La aceasta biserica , s-a facut donatie de catre Epitropia Spitalului Sf. Spiridon-Iasi, de care depindea veche biserica pe la anul 1824.

Aceasta biserica care a fost construita in mijlocul satului ,a fost stricata in anul 1885, construindu-se in dealul Ceuca ,o alta bisericuta, care acum este parasita, fiind transformata intr-o turla de unde se trag clopotele.
In centrul satului, s-a ridicat o noua biserica, construita din piatra si caramida, cu patronul ’’Sfantul Nicolaie.’’ Constuctia a inceput in anul 1875,si a fost sfintita dupa cucerirea independentei de stat a Romaniei in anul 1885 de catre arhitectul Silvestru Balanescu de la Husi [episcop]. Piatra pentru constructie a fost adusa de la Serbesti Neamt, cu carele si carutele, de catre locuitorii satului Bodesti de sus.Valoarea acestei biserici este de 70.000 lei. Donatorii ei sunt: Ghenadie Constahdianu, arhimandritul de la Marea Bistrita.,Ernogleu-ermenul Marei Horaita, Economul Vasile Conta si Ion Conta impreuna cu toti enoriasii.

Primul preot a fost Economul Ioan Manea, originar din Bodesti, dar nu se stie timpul cat a slujit. Economul Neculai Conta, fost si protopop la Piatra Neamt, este inmormantat in curtea bisericii, intr-un mormant de piatra. Nestor Conta si Vasile Conta, care au fost preoti aproape 40 de ani. Acestea din urma trei preoti , au fost feciorii lui Paval Conta, vechiul ctitor al bisericii, care a fost frate cu filosoful Vasile Conta. In afara preotilor citati mai sus, au fost si altii, despre care nu se gasesc date precise, dar care sunt trecuti totusi ca ctitori.

La intrarea in satul Bodesti in anul 1996 ,s-a inaltat un schit si mai apoi o manastire, [1999], care poarta hramul ’’Sfantul Vasile Cel Mare’’, constructia acestuia, cat si a chiliilor pentru calugari, au fost suportate de Iovu Cuta, locuitor al comunei Bodesti, de enoriasi, de credinciosii crestini din toata tara, precum si de unele biserici si manastiri.

svasile
biserica